Skip links

Zakaj je nega psa pomembna?

V današnjem svetu hišni ljubljenčki predstavljajo veliko več kot le žival, ki jo imamo doma. V zadnjih letih se je njihov status precej spremenil, saj večini lastnikom pes predstavlja pravega družinskega člana. Ko ravnamo z njimi spoštljivo in zares poskrbimo za njihovo dobro počutje, postane vez med lastnikom in psom zares močna in pristna.

Moramo se zavedati, da je današnja različica psa veliko drugačna od tiste izpred 50. let ali več, zato moramo v veliki meri za njihovo higieno in zdravje poskrbeti mi – lastniki.

Pomembno vlogo pri psu ima ravno dlaka, ki je prva, ki psa oziroma mačka varuje pred zunanjimi vplivi. Večina lastnikov psov je prepričana, da bo redna nega psa (česanje, kopanje…) poslabšala stanje dlake in kože ter tako vplivala na zdravje psa, vendar je omenjeno prepričanje zmotno. S pravilno in redno nego dosežemo, da dlaka postane lepa, čvrsta in prožna, na dolgi rok pa tudi manj odpada. Ravno zato je zmotno prepričanje, da kratkodlaki psi ne potrebujejo frizerja oziroma obiska pasjega salona. Ravno pri kratkodlakih psih s pravilno nego dosežemo, da bi dlaka prekomerno izpadala.

S pravilno in redno nego pa poskrbimo tudi za zdravje kože. Koža je zdrava, vlažna in lepo diha, saj s primernim odstranjevanjem odmrle dlake zagotovimo pretok zraka do kože. Vsaka žival ima posebne značilnosti dlake, kot so debelina dlake in struktura lasnih mešičkov, pomembna pa je tudi raven pH-ja.

Večino pasem lahko kopamo na vsakih 6 – 8 tednov. Kopanje psa igra pomembno vlogo za vzdrževanje zdrave dlake in kože, saj kopanje omogoča, da je pes čist, brez umazanije in zajedavcev. Dodatna korist kopanja je tudi svež vonj vašega kosmatinca.

kaj zajema nega psa

KOPANJE IN SUŠENJE psa

Za čimbolj prijetno kopanje psa imamo posebno kad, ki omogoča lažji vstop velikim psom. Uporabljamo kakovostne profesionalne izdelke PSH (Pet Show Hairdresser). Dlako posušimo s profesionalnim pasjim sušilcem, ki zelo hitro suši dlako, hkrati pa ni prevroč.

STRIŽENJE in BRITJE

Pri striženju psa uporabljamo škarje ali strojček, predvsem pa profesionalno opremo, ki je psu neškodljiva in varna. Strižemo/brijemo samo na predhodno skopano dlako. Za daljšo dlako je potrebna popolnoma razčesana dlaka. Pri striženju/britju se predhodno pogovorimo z lastnikom glede na njegove želje.

Striženje z električnim strojčkom opravljamo z nastavki do dolžine dlake 2 cm. Kadar pa lastnik želi, da ima pes daljšo dlako od 2 cm, pa striženje opravimo s škarjami.

TRIMANJE pasje dlake

Trimamo pasme, za katere standard FCI to predpisuje, predvsem so to pasme z resasto dlako. Takšne pasme ni priporočljivo briti s strojčkom, saj se uniči kakovost dlake.

Uporabljamo profesionalne trimerje in ročno trimanje. Trimanje je posebna metoda, ki pomeni odstranjevanje odvečne dlake s trimerji in ne krajšanje dlake s strojčkom ali škarjami. Lastnikom psov, ki jih je potrebno trimati priporočamo, da to redno opravljajo na vsake dva do tri mesece.

RAZČESAVANJE in RAZVOZLAVANJE pasje dlake

Redno česanje je zelo pomembno. S česanjem odstranimo umazanijo in s tem preprečimo nastajanje vozlov. Razčesavanje in krtačenje opravimo na prijeten način s profesionalno opremo, prilagojeno vrsti dlake. Izbira krtače je odvisna od strukture, kvalitete in dolžine dlake. V salonu pse razčešemo s posebnimi pripomočki in opravimo tudi z najzahtevnejšimi vozli, ki omogočajo hitro razvozlavanje, predvsem pa psu ne povzročajo večjih neprijetnosti.

V primeru, da dlake ne moremo razčesati in da psu ne povzročamo nepotrebne bolečine, močno zavozlane pse pobrijemo.

RAZPIHAVANJE

Razpihavanje stare odmrle dlake največkrat izvajamo pri psih z dvojno dlako, ki ni predolga in jim dlaka močno odpada. Razpihavanje je fenanje, kjer z močnim sušilcem odmrlo dlako odpihnemo iz kožuha in na ta način prezračimo kožo.

Privoščite kosmatincu razvajanje

KRAJŠANJE KREMPLJEV

Psi imajo zelo zanimivo sestavo kremplja, saj je v sredini žila, ki začne krvaveti, če jo odstrižemo. V primeru, da žilo odstrižemo pes občuti bolečino, kar privede do strahu pri striženju krempljev. V salonu poskrbimo za pravilno krajšanje krempljev, s posebej prilagojenimi škarjami.

PRAZNJENJE PARAANALNIH ŽLEZ

Analne žleze se nahajajo ob zadnjični odprtini. Vsakemu psu na željo lastnika preverimo stanje analnih vrečk. Če so te polne, jih spraznimo.

Lastnik mora pred nego opozoriti o morebitnih znakih polnih analnih vrečk, ki se kažejo z drsanjem pasje zadnjice po tleh, grizenjem nad repom ali smradu. Vrečke praznimo tako, da jih s pravilnim prijemom nežno stisnemo in tako izločimo vso odvečno zalogo.

ČIŠČENJE UŠES

Vsakemu psu ušesa pregledamo in se na podlagi stanja le-teh odločimo kaj je potrebno narediti. Pri dolgodlakih psih se velikokrat naredi kepa dlak in umazanije, ki zamaši sluhovod. V takšnih primerih je potrebno vso umazanijo odstraniti, odvečno dlako nežno izpuliti in na koncu ušesa očistiti z blazinicami in čistilno tekočino za pasja ušesa.

V primeru močno vnetih ušes se lastniku psa priporoča obisk veterinarja.

ČIŠČENJE DLAKE OKOLI OČI

Tudi oči potrebujejo nego, saj je dlaka okoli oči mnogokrat obarvana od solz. V salonu čiščenje dlake okoli oči opravimo s posebno emulzijo, ki ne draži očesne sluznice in obenem neguje občutljivo kožo in zmehča morebitne kraste.

UVAJANJE NA NEGO

Pasjemu mladičku skozi igro predstavimo pripomočke za nego (fen, krtače, glavniki) in ga spoznamo z različnimi zvoki, ki so pri negi običajni. Na uvajanju tudi skrajšamo kremplje, pobrijemo dlako med blazinicami, skrajšamo in očistimo dlako okoli oči in očistimo ušesa.

Prvi obisk traja največ 30 minut.

*Psov z bolhami NE sprejemamo v salon, v kolikor jih najdemo med samim delom, bo kuža opran z insekticidnim šamponom in salon primerno dezinficiran. Celotni negi v tem primeru prištejemo še 10 eur stroška insekticidnih sredstev in dodatne dezinfekcije.

ALi veste da redna nega podaljša življenjsko dobo psa?

Uporabljamo le najboljše - PSH kozmetika

PSH kozmetika je izdelana v EU, natančneje v Španiji. Je del družinskega podjetja Fontenas S.L., ki že več kot 50 let proizvaja kozmetične izdelke za profesionalne stiliste in kozmetične salone.

Blagovna znamka PSH je bila ustanovljena leta 2010. Gre za visokokakovostno naravno kozmetiko, ki vsebuje 50 – 60% naravnih sestavin in hipoalergene elemente. Kozmetika je izredno nežna do kože in preprečuje dehidracijo le-te. Zelo nežna je tudi za roke pasjih frizerjev, zaradi česar ni potrebe po uporabi rokavic pri delu.

PSH kozmetika je proizvedena s sodobno tehnologijo in opremo, pod strogim nadzorom EU predpisov. Kozmetika ni testirana na živalih.